De Griekse regering heeft een voorlopige lijst met hervormingsmaatregelen aan de internationale donoren gestuurd. Dat hebben diverse Griekse media zondag gemeld. Welke maatregelen op de lijst staan, wordt niet gezegd.
De lijst is gezonden naar wat vroeger de trojka heette: de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die instellingen zullen de lijst voorzien van commentaar naar Athene terugsturen.
De Griekse regering heeft vrijdag toegezegd uiterlijk maandag een lijst met hervormingsmaatregelen te sturen. Als de drie instellingen de lijst goedkeuren, zullen de landen die parlementaire goedkeuring nodig hebben voor de verlenging van het steunprogramma van het Zuid-Europese land, de procedure daarvoor op gang brengen. Dat geldt onder meer voor Nederland.
De ministers van Financiën van de negentien eurolanden spraken vrijdag af dat het steunprogramma met vier maanden wordt verlengd.
Griekenland krijgt meer lucht bij begrotingsoverschot
Griekenland mag naar eigen zeggen de doelstelling voor het begrotingsoverschot voor dit jaar loslaten, zei minister Yanis Varoufakis vrijdag na het overleg in Brussel waar de negentien eurolanden instemden met een verlenging van het hulpprogramma van Griekenland. ,,We hebben die doelstelling afgewend.”
De eurolanden en het IMF hadden Griekenland opgedragen het zogeheten primaire overschot op hun begroting (waarin rentelasten niet meetellen) dit jaar te laten toenemen tot 3 procent en in 2016 te laten groeien naar 4,5 procent. Volgens de Grieken wordt het uiteindelijke doel, een verlaging van de Griekse staatsschuld naar een houdbaar niveau, ook al bereikt met een overschot van 1,5 procent en dus wilde Athene af van die doelstelling.
In de vrijdag uitgegeven verklaring staat dat de eurolanden rekening zullen houden met de economische situatie van dit jaar bij de evaluatie van de eerder gemaakt budgettaire doelstellingen.
Varoufakis noemde het bereikte akkoord een ,,kleine stap in een nieuwe richting’’. De verlenging is tijd ,,om een nieuwe relatie op te bouwen met Europa en het IMF’’, zei Varoufakis.
Zonder de verlenging zou Griekenland al vrij snel in financiële problemen zijn gekomen. De extra tijd is ook belangrijk voor gesprekken over (eventuele) verdere steun, want helemaal financieel zelfstandig is het Zuid-Europese land nog niet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl